Mitkä asiat kuormittavat suomalaisten mieliä koronakeväänä?

Useampi kuin joka kolmas (38 %) kokee tuoreen kyselytutkimuksen mukaan hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään. Eniten suomalaisia kyselyn mukaan kuormittavat korona ja siihen liittyvät rajoitukset. Kuormituksen ja uupumuksen tunne koettelee erityisesti 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia.

Miten muuten poikkeuksellinen aika on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä? Mitkä muut asiat meitä kuormittavat? Mikä on mielenterveyden asiantuntijoiden näkemys tilanteesta? 

Kuormittavuuskyselyn keskeiset tulokset 

Lataa kuormittavuuskysely 2021

Mielinauha-kasvo Kaija Koo ”Tarinani kuuluu äänestäni”

”Meistä vahvimmatkin joskus, kyynelillä huuhdottu on” Laulaa Kaija Koo kappaleessaan Taipumaton. Oman todellisen voimansa hän on löytänyt kovien kokemustensa jälkeen. 

"Elämässä on välillä lainattu toivoa."

Thelma, Amelie ja Hennariikka juttelevat podcastissaan hersyävän pulppuavasti, välillä he remahtavat nauruun. Nyt nuoret naiset puhuvat toivosta ja mielenterveydestä. Ja niistä elämän myrskyistä, joissa tärkein tehtävä on vain pitää kiinni.

”Olen opetellut näkemään puolitäyden lasin”

Pete Heininen puhuu itsetuhoisuudesta nimellään ja kasvoillaan, koska aihe on edelleen tabu, josta pitäisi puhua enemmän ja avoimemmin. Itsemurhayrityksen jälkeen hän sai apua psykiatrisesta hoidosta ja Itsemurhien ehkäisykeskuksesta.

 

 

"Hän ei löytänyt elämäniloa, vaikka yritti"

Laura Takala oli vasta vähän yli parikymppinen, kun hänen aviomiehensä ja juuri syntyneen lapsen isä sairastui. Rinnalla kulkijan päällimmäinen tunne sairastumisesta oli suuri suru. Ystävien, perheen, musiikin ja kulttuuriharrastuksiensa avulla Laura itse selviytyi ja löysi omat voimansa.