Siirry sisältöön
Tee näin, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia

Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeää kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.

Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia

Kuka tahansa voi kokea itsetuhoisia ajatuksia elämänsä aikana. Itsetuhoisuutta voi ilmetä henkilön iästä, sukupuolesta, taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta.

Miten tukea itsemurhaa harkitsevaa?

Itsemurha-ajatuksista on turvallista kysyä suoraan. Tärkeintä on kysyä, keskittyä kuuntelemaan ja ohjata henkilö hakemaan ammattiapua. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei lisää itsemurhan riskiä.

Läheisen itsemurhayritys

Läheisen henkilön itsemurhayritys on usein järkyttävä kokemus, ja sen käsittelyyn on hyvä hakea kriisiapua. Läheiset voivat tukea itsemurhaa yrittänyttä henkilöä, mutta he eivät voi ratkaista hänen ongelmiaan.

Läheisen itsemurha

Läheisen itsemurha aiheuttaa traumaattisen kriisin, johon liittyy usein hyvin erilaisia ja voimakkaita tunteita sekä voinnin ja toimintakyvyn heikkenemistä. Toipuminen kriisistä on usein hitaampaa kuin luonnollisesti tapahtuneen läheisen kuoleman jälkeen.